Pesteri din Romania

Pagina Principala Prin Pesterile din Romania Pagina exploratorului Pesteri din Dobrogea Pagina incepatorului Galeria principala cu poze Galeria secundara cu poze 10 Ani De Speologie

               Zonele Carstice din Romania

         Romania se afla pe un loc fruntas in lume la diversitatea si complexitatea carstica. Goluri subterane intalnim in aproape toate tipuri de roci. Astfel avem pesteri in sisturi cristaline (Fagaras), in conglomerat (Ceahau si Bucegi), gresii si marne (Buzau, Obcinele Bucovinei, Stanisoarei), roci vulcanice (Calimani), sare (Subcarpatii Vrancei) si mai ales calcar (Padurea Craiului, Bihor, Anina, Trascau, Mehedinti, Rodna, Podisul Casimcei, etc.)   La ora actuaa, sunt cunoscute si cartate de catre cluburile cu profil speologic  aprox. 10 000 de cavitati, de la foarte mici, sub 10 m, pana la foarte mari ,de peste 10 000 m.     Cele mai multe pesteri se afa in muntii Apuseni si in cei ai Banatului. Aici apa modeleaza in permanenta forme si spatii care in lumina lanternelor prezinta o neasemuita frumusete.
          In aceasta pagina voi incerca sa localizez si sa va descriu pe scurt cele mai importante zone speologice din tara, cat si un top cu cele mai mari pesteri ca lungime si avene(pesteri cu cea mai mare denivelare) din Romania
.


Muntii Apuseni

pastreaza cele mai importante resurse carstice subterane si de suprafata 


 Muntii Padurea Craiului - apreciata drept cea mai mare si mai compacta suprafata de calcare din tara. Munti de altitudine mica, bine impaduriti, cu intinse platouri calcaroase ciuruite de doline, asand greu sa se intuiasca paradisul sau subteran. "Poarta de intrare" in acesti munti este Defileul Crisului, cu spectaculoasa zona - Vadu Crisului, Suncuius. Aici se afa intrarea in cea mai lunga pestera din Romania - Pestera Vantului, care pina in prezent are 50 000 m dezvoltare. Tot aici putem cerceta pesterile: Vadu Crisului, Ungurul Mare si Mic, Batranului,etc.
Pesteri importante: Vantului (50 000 m); Ciuc Ponor - Toplita de Rosia (17 078 m); Pestera Cornilor (10 140 m); 1J2 (7067 m); Bonchii (6686 m); Meziad (4774 m); Batranului (1633 m); Moanei - Lesiana (1370 m)...
 Muntii Bihor - munti intinsi ca suprafata, cei mai inalti din Apuseni, cuprind un adevarat paradis carstic ce poate fi impartit in cateva zone distincte: Platoul Padis (cu cele mai importante pesteri), Izvoarele Crisului (ce mai pastreaza multe taine), Valea Sighistelului (o mare densitate de pesteri si grote), Valea Garda (cu pestera Ghetarul de la Scarisoara plus multe altete), Izvoarele Somesului Cald... In multimea de fenomene carstice, se disting impresionantele Cetati ale Ponorului. 
Pesteri importante: Pestera din Pariul Hodobanei (22 142 m); Pestera din Dealul Humpleu (21 132 m); Pestera din Valea Rea (16 000 m); Zapodie - Pestera Neagra (12 048 m); Cetatile Ponorului (7500 m); Avenul din Sesuri (4250 m); Complexul Coiba Mica - Coiba Mare (3674 m); Ghetarul de la Barsa (3474 m); Pestera Ursilor (1500 m); Magura (1885 m).
Muntii Trascau - cu altitudini mici, bine populati, deosebit de pitoresti. Zonele carstice sunt reprezentate prin multitudinea de chei cu pereti verticali, care ascund pesteri de dimensiuni mici si mijlocii. Cea mai mare pestera , ce are si un portal impunator prin care se pravale paraul din adancuri, este Huda lui Papara. 
Pesteri importante: Huda lui Papara (5200 m); Dambau (1200 m); Haldahaia Mica (1168 m); Cetateaua Mica si Mare.
Muntii Codru Moma - zona calcaroasa a acestor munti se prezinta prin platouri carstice mai putin impadurite ciuruite de doline si lapiezuri.  Interesant este izbucul de la Calugari, aproape de orasul Vascau, care are o aparitie intermitenta.

Cele mai importante pesteri sunt : Campeneasca (1651 m); Ponorul din Valea Teia (1338 m); Pestera Liliecilor.

Muntii Anina - reprezinta cea mai importanta zona carstica din Muntii Banat. Pesteri lungi, frumoase, in mare parte inca active, spectaculoase sectoare de chei (Nera, Minis, Caras) si splendide lacuri si cascade ( Beusnitei).
Pesteri importante: Buhui (7429 m); Pestera cu Zgaraieturi (4000 m); Comarnic (6201m); Pestera din Poiana Roschii (1505 m); Pestera de la Turbina (1056m)
Clisura Dunarii - unele din cele mai remarcabile peisaje din Europa. Actiunea milenara a apelor Dunarii asupra muntelui a format un sector de chei care abunda in formatiuni carstice. Odata cu cresterea si crearea lacului Portile de Fier 1, apele Dunarii au inundat o parte din pesteri.
Pesteri importante: Ponicova (1666 m); Gaura Haiduceasca (1370 m); Avenul din Dolina (2728 m).I
Valea Cernei - o regiune foarte pitoreasca, cu numeroase bogatii naturale, printre care si pesteri, unele de mari dimensiuni. Zona este recunoscuta pentru exploatarile de "guano" de la inceputul secolului 20.
Pesteri importante: Pestera Lazului (4201 m); Closani (1100m); Izverna (1500 m)...
Podisul Mehedinti  - o alta foarte importanta zona speologica din tara noastra situata la granita dintre Carpati si Campia Romana.. Sub peisajul ondulat , populat cu sate pitoresti se afa o impresionanta lume carstica, de o mare complexitate.
Pesteri importante: Complexul carstic Topolnita (20 500 m); Pestera Bulba (5160 m); Pestera din Dealul Curecea (4565 m); Epuran (4000 m); Baluta (1205 m)...
Retezatul Mic - o zona mai putin cercetata ce dispune de un real potential pentru noi descoperiri. Munti calcarosi cu mari inaltimi, foarte salbatici si greu accesibili. O adevarata provocare pentru cei curajosi.
Pesteri importante: Pestera Ursilor din Valea cu Brazi (4042 m); Pestera Piatra Toplitei (2150 m); Pestera Iadului (1971 m); Pestera din Valea cu Brazi (1140 m).
Muntii Valcan (partea de sud) - o zona misterioasa  cu importante manastiri si schituri, sectoare de chei  si pesteri importante, care au constituit loc de refugiu pentru populatie in vremuri grele. In Pestera Darnimii se afa cele mai mari stalactite din Romania si din Europa, de 10 m inaltime.
Pesteri importante: Pestera Pargavului (3086 m); Pestera Alunii Negrii (3280 m); Pestera de la Rapa Vanata (2745 m); Cartianu (1660 m); Parlazului (1146 m).
Muntii Parang (partea de sud) - partea de sud a acestor munti masivi este de origine sedimentara, compusa si din mari suprafete de calcar. In aceste suprafete apa a modelat chei, doline si pesteri de dimensiuni mici si medii. Pestera Muierii (3566 m) este cea mai cunoscuta cat si cea mai mare din zona. Partea accesibia a pesterii este amenajata pentru vizitare.    
Muntii Sureanu - un munte intins cu aspect de labirint, perfect pentru cautatorii de pesteri. Varietatea pesterilor este remarcabia. Aici se afa numeroase pesteri, de la usoare pana la cele tehnice, submersibile, extrem de dificile nefinalizate inca (Izbucul de la Sipot).
Pesteri importante: Sura Mare (9000 m); Ponorici - Cioclovina cu Apa; Pestera Bolii (1729 m); Pestera Tecuri; Cioclovina Uscata
Muntii Capatana - o zona calcaroasa spectaculoasa, plina de schituri si manastiri care mai de care mai izolata si mai greu accesibia. Unele pesteri mici cat si unele grote sunt locuite de calugari pustnici. Aveti va rog mare grija de ei, nu-i deranjati si ajutati-i doar daca ei va cer!
Pesteri importante: Pestera Polovragi (10 350 m)
Podul Dambovitei - Muntii Leaota - o zona bine cunoscuta de turisti, mai ales frumoasele sate montane Cheile Dambovicioarei cu bine cunoscuta Pestera Dambovicioara. In zona sunt mai multe chei mai putin cunoscute si mai greu accesubile.
Pesteri importante: Ratei (7867 m); Dambovicioara...
Muntii Bucegi - o zona frumoasa de calcar situata in mijlocul suprafete masive de conglomerat. Aici se afa mai multe pesteri, chei, canioane. Cea mai insemnata fiind Pestera Ialomicioarei. Aici s-a construit o biserica in interiorul pesterii.
Podisul Dobrogei (Podisul Casimcei) - un intins podis calcaros ce ascunde cavitati de mare importanta stiintifica. O parte fiind pastrate numai pentru cercetari. Ultimile cercetari de la Pestera Movile sunt revolutionare prin descoperirea unor vietati ce pot trai intr-un mod ostil in mod normal pentru viata - fara lumina si oxigen. Astfel specialistii de la NASA pot presupune mai usor existenta vietii pe alte planete. Cea mai mare pestera accesibia din Dobrogea este Pestera Limanu cu 4204 m de galerii.Pesteri situri istorice:Casian, Lilieci.
Subcarpatii Vrancei - aici se afa un mare minereu de sare, in care s-a dezvoltat, datorita actiunii apei, un impresionant complex de cavitati, recunoscut ca unul din cele mai importante din lume de acest tip. Aici se afa renumita pestera 6S de la Manzalesti, care este a doua ce marime din lume cu cei 3234 m de galerii dezvoltate in sare.

Muntii Rodnei - un urias munte de sisturi cristaline, este strapuns de cateva mari falii calcaroase in care s-au dezvoltat pesteri de dimensiuni mari, dar deosebit de tehnice. Renumita prin dificultatea galeriilor este pestera Jghebul lui Zalion, una din cele mai denivelate din tara. Aceasta zona carstica deosebit de frumoasa este accesibia numai speologilor cu experienta si cu un echipament adecvat.
HARTA ZONELOR CARSTICE DIN ROMANIA